Миливоје Млађеновић
ЧУВАРИ ПРИРОДЕ
Адаптација текста и режија: Миодраг ДИНУЛОВИЋ
 
Сценограф: Владан СЛАВКОВИЋ
Костимограф: Стефан САВКОВИЋ
Композитор: Драгослав ТАНАСКОВИЋ
 
УЛОГЕ
Смрђа Злопогрђа – Предраг ПАВЛОВИЋ
Здравко Прљавко – Зоран ЦЕРОВИНА
Вила Мила – Горица ДИНУЛОВИЋ
Вила Смиља – Биљана ТАЛИЋ
 
Трајање представе;  45 минута  -  препоручени узраст:  5+
 
Сезона 2012/13. Премијера  221.
датум премијере: 16.03.2013.г.

 

О ПРЕДСТАВИ:
Позната прича писца Шела Силверстејна „Добро дрво“ послужила је аутору текста Миливоју Млађеновићу да у запрљану и посечену шуму доведе два комична лика - Смрђу Злопогрђу и његовог помагача Здравка Прљавка, који намеравају да посеку последње дрво на планети.
У тој злоj намери спречиће их добра вила шумског зеленила Мила, као и добра вила лековитог биља Смиља. Виле ће двојицу симпатичних негативаца чаробним моћима прво претворити у дрвеће, а онда ће их кроз низ комичних камалбура просветити, тако да ће они препознати лепоту и значај природе.
Ову лирску комедију, поред  глумачких бравура, препоручује и наменски компонована музика, изузетно маштовити костими, као и племенита порука која остаје трајно урезана у дечија срца.
 
ФЕСТИВАЛИ И МАНИФЕСТАЦИЈЕ:
Фестивал Мали Јоаким
Лазаревац 2013.
1.Фестивал Биберче
 Грачаница 2013.г.
Фестивал "ХАПСИЋ"
Херцег Нови 2014.г.
НУШИЋИЈАДА
Ивањица 2014.г.
Ревија КРУШКА
Крушевачко позориште 2015.г.
Фестивал ФЕП
Бачка Паланка 2015.г.
Рашке духовне свечаности
Рашка 2015.г.
Ревија КРУШКА
Крушевачко позориште – 2017.г
Миливоје MЛАЂЕНОВИЋ (Којчиновац код Бијељине, Босна и Херцеговина 1959.), босанскохерцеговачки писац.
Дипломирао на Филолошком факултету, 1982. године, група за југославенске књижевности и српскохрватски језик - смјер књижевно-публицистички. Магистарску тезу под насловом "Књижевни праузори у драмама за децу Александра Поповића" одбранио на Учитељском факултету у Сомбору 2002. Докторирао на Филолошком факултету Универзитета у Београду с тезом "Преобликовање модела бајке у српској драмској књижевности за децу" (2007).
Радио новинарске послове (од 1982. до 1989.), био директор Народног позоришта у Сомбору (од 1989. до 2000. године), потом уредник позоришних издања у овом позоришту (од 2000. до 2002. године). За асистента за предмете Сценска уметност и Драмски и рецитаторски течај на Учитељском факултету Сомбор изабран 2003. године. Исте године именован за управника Српског народног позоришта у Новом Саду. Директор установе Стеријино позорје био је од 2009. до 2012 године.
Осим научних радова из области методике наставе књижевности, пише и објављује позоришну и књижевну критику, есеје, репортаже, сценарије телевизијских емисија, уредник је бројних специјализираних позоришних емисија, писац афоризама, казалишних комада за дјецу, путописац. Аутор је књига "Баш челик и друге за позорницу удешене бајке", "Змајеве дечје игре", Нови Сад, 1997., "Путописи из позоришта", Спектарбоок, Сомбор, 1997., "Зез-рез"(афоризми), Информативни центар, Сомбор, 1992., "Сценске бајке Александра Поповића" (студија), Позоришни музеј Војводине, Нови Сад, 2005, "Чудне звери на провери" Мултимедиа интернатионал сервице Нови Сад и "Змајеве дечје игре" Нови Сад (2007), "Одлике драмске бајке" (студија), Стеријино позорје -Позоришни музеј Војводине, Нови Сад (2009), "Скандалозна комедија" (каренвалска ретро-визија у једанаест а можда и дванаест слика), Бибилотека "Светозар Марковић" и Фондација "Зоран Радмиловић", Зајечар, 2010.
За изузетан допринос развоју позоришне умјетности у Србији, добитник је награде "Никола Петровић Пеца" за 1996. годину. Златна повеља "Лаза Костић" за најбољу новинску репортажу додијељена му је на Међународном фестивалу репортаже "Интерфер”, 1997. године, а друга награда за позоришни есеј на позоришном фестивалу "Дани Миливоја Живановића" у Пожаревцу, 2002. године. Оснивач је позоришне манифестације "Позоришни маратон" који се сваке године у јуну одржава у Народном позоришту у Сомбору.
Милан ...
Миодраг ДИНУЛОВИЋ  / 1973./
Позоришну режију дипломирао 1999.године,на Академији уметности у Београду, у класи професора Бранка Плеше и Александра Фотеза. Остварио преко шездесет режија, међу којима се издвајају представе намењене деци и младима, које су вишеструко награђиване на домаћим и међународним фестивалима.
 
Поред Краљевачког позоришта, представе у његовој режији биле су или су део репертоара Крушевачког позоришта, Народног позоришта Стерија у Вршцу, Позоришта лутака у Нишу, Народног позоришта у Лесковцу, Позоришта Лане у Кикинди, Градског позоришта у Јагодини, Регионалног позоришта у Новом Пазару, Народног позоришта у Кикинди....
 
Стални је редитељ сцене за децу и младе Краљевачког позоришта, којим управља као директор од 2013.године. 
Поред ове, обавља и функцију председника Заједнице професионалних позоришта Србије од децембра 2018.г.
 
Режије у актуелном репертоару 
ОЖАЛОШЋЕНА ФАМИЛИЈА
СЛЕДЕЋИ ИДИОТ
ЉУБИЧАСТА БАЈКА
ЧАРОБЊАК ИЗ ОЗА
ЧУВАРИ ПРИРОДЕ
 
Режије у Краљевачком позоришту
РОГОЊА
МЕЦА И ДЕЦА
НОВОГОДИШЊА ЧУДА
ЗАБОРАВНИ ДЕДА МРАЗ
У ГОСТИМА КОД ДЕДА МРАЗА
ОНИ ЉУДИ
АНЂЕО СА ГРДИЧКЕ КОСЕ
БАЛАДА О ЊИМА

У циљу промоције културе и уметности, крагујевачка фирма за веб дизајн Pyxis и портал Pressek.rs донирали су Краљевачком позоришту овај веб сајт.

Партнери