ИЗАБРАНО ПЕТ ТАКМИЧАРСКИХ ПРЕДСТАВА ФЕСТИВАЛА "МАЛИ СВЕТ" 2024.

Селекциони тим позоришног програма 2.Фестивала уметничког стваралаштва за децу и младе "МАЛИ СВЕТ", у саставу: Ма Јелена Стојановић Патрногић, менаџерка у култури и медијима и директора Позоришта за децу у Крагујевцу и Др Миливоје Млађеновић, театролог, од 20 пријављених представа професионалних позоришта Србије изабрали су 5 представа које ће се такмичити за награде.
У такмичарској конкуренцији позоришног програма фестивала наћи ће се следеће представе:
 
1.Том Телехен: Како је оздравио цврчак,  Мало позориште „Душко Радовић“ Београд, режија Никола Завишић
Остали су само трагови басне од које води порекло ова узбудљива, динамична, сценски ефектна представа која обиљем хумора и комике, што је и иначе одлика представа Николе Завишића,  говори о „великом и неумољивом осећању“ суморности, потиштености и празнине душе. Представа отвара теме и проблеме из сфере духа и душевних стања  које нису уобичајено својство српског театра за децу. Завишић испитује истовремено и границе позоришних конвенција и гради европски театар за децу.
 
2. Сања Савић: Сребрни цар, режија Давид Алић, Прво приградско позориште – Пулс театар Лазаревац и Центар за културу „Вељко Дугошевић“ Кучево.
Бајковита и наглашено лирска представа у којој се врло разговетно чита утицај артоовског мишљења о театру, јер су сви елементи позоришњог језика, а нарочито реч,  подвргнути  митском и ритуалном. „Сребрни цар” је представа раскошне ликовности, складан спој костима, чудесних маски  и експресивне оригиналне музике која час подражава ритам ритуала, час тај ритам вешто претапа у ритмове и мелодије блиске дечјим чулима и поимању света с вешто уплетеном поруком о љубави према ближњима и целом свету, која превазилази све тешкоће.
 
3. Јелена Палигорић Синкевић: Храбра кројачица, музика и режија Марко Торалаковић, Крушевачко позориште.
Чувена бајка браће Грим преобликована је у ангажовану  и узбудљиву представу за децу. Главни мотиви праизвора јесу очувани и у основи су архитектонике савремене драмске приче из које се издваја и њено еколошко значење. Снажан друштвени ангажман овог уметничког пројекта очитовао се и у најпрагматичнијем виду, у изради сценографије од рециклираних материјала. Љубав је најснажније осећање које прожима ову музички раскошну и маштовито дизајнирану представу.
 
4. Играј се са мном, аутор и редитељ Андреј Бока, Дечије позориште Суботица
Нежна, дирљива, врло танана представа о родитељству, делује као опомена родитељима нашег доба, који у најискренијој намери да децу заштите од свих зала модерног света, заборављају на оно што је деци елементарно потребно – заједнички проведено време и пажњу.  
 
5. Вук који је испао из књиге, редитељ Драгослав Тодоровић, Позориште лутака Ниш.
Вртоглаве авантуре вука који је испао из књиге и који у грозничавој потрази за местом у некој другој књизи, млади, као и одрасли гледалац прате нетремице. Представа је базирана на духовитим обртима, изненадним и неочекиваним, смешним и тешким  ситуацијама у које упада вечни негативац бајковног порекла.Представу одликује вешто редитељско повезивање мотива различитих бајки у компактну и узбудљиву целину.
 
Друго издање Фестивала МАЛИ СВЕТ одржаће се у Краљевачком позоришту од 23.до 28.септембра 2024.године.

У циљу промоције културе и уметности, крагујевачка фирма за веб дизајн Pyxis и портал Pressek.rs донирали су Краљевачком позоришту овај веб сајт.

Партнери